T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / EYÜPSULTAN - Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TÜBİTAK Projemiz: Atık İthalatına Karşı Kaynağında Ayrıştırıyorum

Proje Türü           : İnceleme

Proje Alanı          : Ekolojik Denge

 

PROJE AMACI:Ülkemiz hammadde ihtiyacının bir kısmını atık ithal ederek karşılamaktadır. Yapılan çalışmalara göre; 2004 yılından bugüne ithal edilen atıklar 173 kat artmış. Atıkların kaynağında geri dönüştürülmesini sağlayarak ekonomiye kazandırmak karlı ve çevre sağlığını korumak açısından paha biçilemez değerliliktedir.  Bu bilincin üretimin kalbinde eğitim alan meslek liseli  öğrenciler tarafından benimsenmesini sağlamak amaçlanmaktadır.

PROJE YÖNTEMİ: Okulumuzda mesleki eğitim verilen bölümlerde hangi hammaddelere ihtiyaç duyulduğu araştırılır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesi başta olmak üzere, ilgili web sitelerinden atıkların toplanması ve geri dönüşümü ile ilgili  yapılan çalışmalara ve istatistiksel bilgilere ulaşılır. Elde edilen bilgiler ışığında öncelikle okulumuzda, daha sonra okulumuzun bulunduğu çevrede hangi çalışmaların yapılabileceği belirlenerek raporlaştırılır. Okulumuzun belirlenen bölgelerinde Geri Dönüşüm Noktaları oluşturulur ve bilgilendirici  Pano ve Afişler hazırlanarak paylaşılır. İlgili kısa filmler ve belgeseller ile konunun önemine dikkat çekilmeye çalışılır.Tüm bilgiler ve çalışmalar sonucunda Okulumuza ait bir  Atık Toplama Haritası oluşturulur.

BEKLENEN SONUÇ: Hala yaşamakta olduğumuz salgın süreci, çevre ve insan sağlığını hiçe sayarak yapılan üretimlerin olumsuz sonuçları ile yüzleşmemiz gerektiğini bize göstermiştir. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan meslek liselerinden ham madde ve geri dönüşüm bilincinin farkında olarak mezun olacak öğrencilerin ekonomiye ve çevre sağlığına olumlu katkılarının olacağı düşünülmektedir. Bu olumlu katkı sadece ülkemiz için değil dünya genelini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir.


14-06-202114-06-202114-06-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.06.2021 - Güncelleme: 14.06.2021 21:17 - Görüntülenme: 817
  Beğen | 4  kişi beğendi